start MX kozojedy MMCRV sobotu 18.11.2023 se odjel závěrečný motokros, který byl posledním závodem celého seriálu Beta – Fabián MMČR a PČR enduro & endurosprint 2023. A proč právě motokros? Komise endura se letos inspirovala touto formou podle šestidenní neboli olympiády endura, která takto vždy uzavírá právě klasickou soutěž šestým dnem.

Tento model se velmi osvědčil a podle ohlasů by ho jezdci rádi viděli i v příštích sezonách, kdy se právě zakončí celá sezona a na motokros navazuje i slavnostní vyhlášení.

A teď již k samotné sobotě. Zázemí a depo bylo u Pivovaru Kozojedy, který je součástí Kulturního domu. Samotná motokrosová trať byla nachystaná na poli se dvěma skoky. Jednalo se spíš o typ cross testu. V 9:30 odstartoval PČR C, jízda byla 15min + 1 kolo, dále PČR V50, V60, 85 ccm 15min + 1 kolo, PČR E1, E2, E3 20min + 1 kolo, MMČR, ženy 20min + 1 kolo

Druhé rozjížďky startovaly ve 13h a opět začínal PČR C 15min + 1kolo, PČR V50, V60, 85 ccm,15min + 1 kolo, PČR E1, E2, E3 20min + 1 kolo, MMČR, ženy 20min + 1 kolo. Jezdci byli řazeni na start v jednotlivých třídách podle průběžného pořadí v sezoně.

Seriál „ENDURO“ se skládal ze všech vypsaných závodů enduro, endurosprint a motokros. Seriál „ENDUROSPRINT“ se skládal z vypsaných závodů endurosprint a motokros. Účast v jednom závodě znamenala automaticky bodování do obou seriálů.

Mezi samotnými rozjížďkami proběhl na extra trati, která byla určená přímo pro děti finálový Přípravný podnik dětí, který má za účel seznámit ty nejmenší závodníky s podmínkami a tratí endura. Celý seriál obsahoval 4 podniky, byl rozdělen na 3 kategorie a to 50, 65 a 85 ccm, vždy se jely dvě 10-ti minutové rozjížďky a startovné je zdarma. Každý podnik se těšil velké účasti a malý závodníci si vždy poradili s tratí, i když zrovna nepřálo třeba počasí, ale nasbírali vždy cenné zkušenosti do dalších let.

V Kozojedech závodní odpoledne uzavírala zábavná show – Low Ride Contest neboli podjeď laťku co nejníže, která zpestřila již velmi zábavný den. Vítězem a tedy nejníže podjel Petr Smítka, druhý Daniel Polák a třetí Lukáš Balatka.

Od 19h bylo vše připraveno právě v již zmíněném Kulturním domě Kozojedy na oficiální zakončení sezony MMČR a PČR enduro & endurosprint 2023 a to Slavnostním vyhlášením. Na tuto slavnostní akci byli pozváni partneři a pořadatelé letošní sezony. Celým večerem provázel Radek Toman za doprovodu hudby, fotografií a videí celé sezony, soutěží a nakonec volná zábava.

Začalo se vyhlášením samotného motokrosu kdy byli nejrychlejší jezdci v jednotlivých kategoriích a třídách

MMČR E1 - Matěj Skořepa, Jiří Halama, Tomáš Ptáček

MMČR E2 - Petr Smítka, Ondřej Havrda, Tomáš Holý

MMČR E3 - Michal Volena, Matěj Matějka, Luboš Polišenský

MMČR VET40 - Petr Křivánek, Miroslav Škaloud, Miloslav Škuta

 

Po vyhlášení posledního závodu a krátké přestávce se přešlo k vyhlášení celé sezony 2023 a to k vyhlášení mistrů ČR a přeborníků ČR v enduru a endurosprintu. Letošní sezona odstartovala v dubnu v obci Úterý, pokračovala druhým endurosprintem v Brankách na Moravě, třetí endurosprint byl v Dobřanech a klasické enduro proběhlo koncem srpna ve Mšeně a zakončení proběhlo právě v Kozojedech.

Celá sezona se velmi povedla, uspořádaly se závody a soutěž na vysoké úrovni a to díky spolupráci celé komise endura, pořadatelů a partnerů. Letošní novinkou byly např. „prize money“ od hlavního partnera, které se rozdělovaly právě mezi MMČR a PČR. Stejně tak hodnotné ceny od dalších partnerů, které byly rozdělovány jak do MMČR, tak PČR.

Mistry ČR v enduru jsou

MMČR E1 – Matěj Skořepa, Jakub Hedrlín a Jiří Halama

MMČR E2 – Matěj Škuta, Ondřej Havrda, Tomáš Holý

MMČR E3 – Jaroslav Kalný, Filip Fiala, Michal Volena

MMČR ženy – Zuzana Unger, Radka Dandová, Michaela Kavská

MMČR VET40 - Miloslav Škuta, Petr Křivánek, Petr Uher

MMČR junior absolutní – Matěj Škuta, Matěj Skořepa, Jaroslav Kalný

MMČR absolutní – Matěj Škuta, Jaroslav Kalný, Matěj Skořepa

 

soutěži družstev MMČR vyhrál tým KBS ve složení Matěj Škuta, Kryštof Kouble a Jakub Hroneš, druhý tým Motokrovová škola ve složení Matěj Skořepa, Jakub Hedrlín a Lukáš Hedrlín a třetí Autoklub Krakonoš Lukáš Kučera, Eduard Vyšanský a Miroslav Škaloud.

Pohár družstev PČR vyhrál tým Autoklub Krakonoš Martin Hanuš, Martin Lepka a David Repaský, druhý tým Autoklub Krakonoš Jan Matějka, Josef Kalista a Jan Benda, třetí Kapybara Racing Team Petr Strnad, Jan Král a Matyáš Horský. 

Přeborníci ČR v enduru jsou

PČR E1 – Lukáš Balatka, Petr Souček, Aleš Knoll

PČR E2 – Martin Lepka, František Medek, Tomáš Hák

PČR E3 – Marek Saňa, Miroslav Pros, Josef Kalista

PČR VET50 – Jiří Kavan, Luboš Lhoták, Jan Novák

PČR VET60 – Stanislav Peterek, Zdeněk Hora, Miroslav Novák

PČR 85 – Jaroslav Nešpor, Jaroslav Coufal, Filip Raitmayer

PČR C – Michal Kava, Petr Tichý, Radek Trefil

Mistry ČR v endurosprintu

MMČR E1 – Matěj Skořepa, Jakub Hedrlín, Jiří Halama

MMČR E2 – Matěj Škuta, Petr Smítka, Ondřej Havrda

MMČR E3 – Jaroslav Kalný, Filip Fiala, Michal Volena

MMČR VET40 – Miloslav Škuta, Petr Křivánek, Petr Uher

MMČR ženy – Zuzana Unger, Radka Dandová, Jana Kořenková

MMČR absolutní junior – Matěj Škuta, Matěj Skořepa, Jaroslav Kalný

MMČR absolutní – Matěj Škuta, Jaroslav Kalný, Matěj Skořepa

Přeborníci ČR v endurosprintu

PČR E1 – Lukáš Balatka, Petr Souček, Aleš Knoll,

PČR E2 – František Medek, Martin Lepka, Tomáš Hák

PČR E3 – Miroslav Pros, Marek Saňa, Josef Kalista

PČR VET50 – Jiří Kavan, Luboš Lhoták, Jan Novák

PČR VET60 – Zdeněk Hora, Stanislav Peterek, Miroslav Novák

PČR 85 – Jaroslav Nešpor, Jaroslav Coufal, Filip Raitmayer

PČR C – Michal Kava, Petr Tichá, Dan Havran