helmich pecO víkendu se jel druhý závod Mezinárodního mistrovství ČR a Přebor ČR v endurosprintu ve Vysoké Peci nedaleko Chomutova. Pořadatelem závodu byl Haruda RAC tým Sedlčany a trať připravovali Radek Toman, Ondřej Helmich a Robert Šíp. Byly postaveny dva testy bez přejezdu. Enduro test byl namotaný na louce, kde nechyběly rychlé zatáčky, odskoky nahoru a dolu, krátké výjezdy a sjezdy a tento test měl okolo 6 minut za sucha a byl pravým enduro testem. Druhým testem byl cross test, který vedl na místní motokrosové trati a pro závodníky, kteří nejezdí motokros to byla určitě změna, tento test byl okolo 3 minut a byl zde i jeden záludný výjezd.

V sobotu se na start postavilo okolo 140 jezdů. Mistrovství ČR startovalo už v 8h ráno a jelo se 7 kol. Jezdci si najížděli okolo 10 minut. Hned od prvního kola vedl Jaromír Romančík absolutně, druhý Toman a dále Kadleček, Helmich, Hádek, Kulhánek, Šefr, Kuklík, Balaš a Živný. Pořadí v jednotlivých třídách E1 Kulhánek, Šefr, Živný E2 Romančík, Toman, Kadleček E3 Helmich, Kuklík, Balaš.

Mezi mistrovstvím ČR a přeborem ČR proběhl přípravný podnik pro děti, který je podporovaný Autoklubem ČR a českým olympijským výborem. Všechny děti zvládly připravenou trať perfektně i za opravdu velkého vedra. Jeli dvě rozjížďky, které měřily 10 minut.

Přebor ČR startoval ve 12:30, teplota atakovala 36 stupňů. Jelo se 6 kol, na kolo bylo 30 minut a jezdci si najížděli okolo 15 minut a měli trochu času zchladit sebe i motorky. Těsně po dojetí přeboru začalo pršet a vlastně nepřestalo až do noci.

Závod se nerušil a bylo to dobře. V neděli v 9h ráno startoval první přebor, první dvě kola byla určitě náročná, hodně to klouzalo a i na časech jezdů to bylo znát, protože enduro test zajížděli skoro až o 3 minuty pomaleji než v sobotu a bohužel prvním jezdcům tam zůstavili ve výjezdech pomalejší jezdci. Ale od 3 kola se již mokré bláto vyházelo, trať oschla a začalo se zrychlovat. Přebor jel opět 6 kol a na kolo měl 30 minut. Mistrovství ČR startovalo po poledni a jezdci už měli ideální podmínky, trať oschla a neprášilo se.

Nejrychlejší byl opět Jaromír Romančík a další absolutní pořadí se trochu změnilo oproti sobotě a to Kadleček, Helmich, Hádek, Toman, Markvart, Kuklík, Šefr, Kulhánek a Balaš. Pořadí v jednotlivých třídách E1 Markvart, Šefr, Kulhánek E2 Romančík, Kadleček, Hádek E3 Helmich, Kuklík, Balaš.

Určitě stojí za zmínku velmi dobré výkony juniorských jezdců Jiřího Hádka, Martina Kulhánka a Adolfa Živného.

Pořadatel připravil krásnou a novou trať, dostatečně širokou, zajímavou a pravý enduro test i cross test. Všem, kteří se zúčastnili, patří dík a obdiv, že se nezalekli v sobotu vedra a v neděli bahna po vydatném dešti.

Další závody budou 13.-14.8.2016, jako první klasické enduro letošní sezóny, a to v Liblíně.

VÝSLEDKY

FOTO

VIDEO